Czym się różni tkanina od dzianiny?

Czym się różni tkanina od dzianiny?

Tkanina czy dzianina? Jak je rozróżnić? Poznaj rodzaje dzianiny i odkryj z nami różnice między tymi materiałami. Dzianina może być wykonana z bawełny, z naturalnego jedwabiu, materiałów bawełnopochodnych czy sztucznego i syntetycznego. Przy tym może być paskowa, gładka, ażurowa, żakardowa czy pętelkowa. Zapraszamy do bogatego świata materiałów!

Jakie są rodzaje dzianin?

Dzianiny mogą być pętelkowe, z meszkiem, typu interlock czy dżersej. Zalicza się do nich także elastyczna koronka, lycra i morgan. Dzianiną określa się neopren, piankę, polar czy punto. Ponadto wyróżnia się:

  • ściągacze,

  • tiule miękkie,

  • siatki,

  • pojedynczą i podwójną.

Co ciekawe, rodzajów dzianin wciąż przybywa.

Jakie są główne parametry?

Dzianina i jej właściwości mogą być scharakteryzowane poprzez dane wskaźniki. Główne właściwości to:

  • ścisłość rządkowa – liczba rządków na danej długości,

  • ścisłość kolumienkowa – liczba kolumienek, które mieszczą się na danej długości,

  • długość nitki w oczku – długość nitki, z jakiej stworzono jedno oczko.

Jakie jest zastosowanie dzianiny?

Dzianina dresowa, swetrowa czy bawełniana to tylko niektóre opcje. Koszulki czy pidżamy tworzy się z dzianiny bawełnianej, jersey czy interlock. Z kolei spodnie dresowe produkuje się z tak zwanej dresówki, podobnie jak bluzy. Sukienki z dzianiny są przede wszystkim bawełniane. W sklepach można dodatkowo znaleźć modele z dresówki pętelki.

Jak się wytwarza dzianinę?

Dzianina wytwarzana jest poprzez wykonanie rzędów lub kolumienek oczek wzajemnie się przeplatających. Wpływa to pozytywnie na jej elastyczność i rozciągliwość. Wysokiej jakości dzianina powstaje z jednej nitki lub kilku osnów. Do procesu wykorzystuje się maszynę dziewiarską. Dzięki niej reguluje się głębokość spychania, która jest odpowiedzialna za długość nitki w oczku. Z kolei typ splotu określa rodzaj materiału. Dzianiny mogą być rządkowe, a więc dżersejowe, swetrowe i ściągaczowe, jak również kolumienkowe. Do tej drugiej grupy należy trykot i tiul. Poza tym może być drapana, ciepła lub niedrapana pętelkowa.

Jakie są główne różnice?

Przede wszystkim tkanina nie jest elastyczna. Wyjątkiem jest dodanie do składu jeansów elastanu. Jest przy tym bardziej wytrzymała i wygodna, jednak łatwo się gniecie. Pochłania przy tym mniej wilgoci i musi być prasowana. Jest poza tym mniej przewiewna. Po rozcięciu nożyczkami strzępi się. Dodatkowo wymagane jest dokładne dopasowanie do sylwetki poprzez zaszewki czy cięcia. Polecana jest przy nadmiarze tkanki tłuszczowej, gdyż ją trzyma. Stosowana jest szczególnie do tworzenia:

  • marynarek,

  • garniturów,

  • koszul,

  • płaszczy,

  • odzieży sportowej.

Natomiast dzianina jest bardziej rozciągliwa. Zużywa się jednak szybciej niż tkanina i jest słabsza. Jest przy tym wygodniejsza, nie gniecie się i pochłania więcej wilgoci. Nie wymaga zawsze prasowania. Jest poza tym bardziej przewiewna i nie strzępi się po rozcięciu nożyczkami. Dopasowuje się do sylwetki, przez co może podkreślać cellulit. Produkuje się z niej rajstopy, ubrania sportowe, skarpety, swetry, czapki czy szaliki.

Z czego się składają dzianiny i tkaniny? Różnice

Tkaninę tka się na krosnach, inaczej niż dzianinę. Stosuje się w tym celu 2 typy nici tkanych na krzyż. Przez osnowę, która jest ustawiona pionowo, przetyka się poziomo wątek. Przez to niestety nie jest elastyczna. Z kolei dzianinę tworzy się z jednej nici, która tworzy oczka i kolumienki. Luzy w oczkach sprawiają, że jest ona rozciągliwa. Przykładem są spodnie dresowe (dzianina dresowa), rajstopy, szalik czy sweter z dzianiny.

Zalety i wady

Dzianiny są wygodne w noszeniu, a tkaniny pozwalają figurę podkreślić. Pierwsze są rozciągliwe. Drugie mogą się rozciągać, jeśli mają w składzie elastan. Inaczej odzież wykonana z tkaniny pęknie w szwach. Przy tym nie elektryzuje się. Jest też antyalergiczna. Z kolei dzianina niemal wcale się nie gniecie. Wszystko zależy od przeplotu nici, które mogą się zniekształcić, podobnie jak spodnie dzianinowe. Mogą się one wypchać w kolanach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.